6 Tips voor meer zelfvertrouwen

6 Tips voor meer zelfvertrouwen

 

Zweten is op zichzelf niet schadelijk, maar heeft wel een enorme psychologische impact. Voel jij je vanwege je zweetuitbraken wel eens angstig of onzeker? Schaam je je voor je zweetplekken en doe je van alles om ze te verbergen? Vermijd je bepaalde situaties zodat anderen niet zien hoeveel je zweet? Dan ben je niet de enige. Driekwart van de mensen die overmatig zweten geeft aan dat het een negatieve impact heeft op hun sociale leven en mentale gezondheid. Maar je hoeft je daar niet bij neer te leggen. Met deze tips creëer je meer zelfvertrouwen, zodat zweet jouw leven niet bepaalt.


1. Doorbreek de vicueuze cirkel
Mensen zijn geneigd om situaties die angst oproepen te vermijden. Maar daardoor wordt de drempel steeds hoger en de angst alleen maar sterker. Zo voorkom je dat je in een vicueuze cirkel belandt:
 • Ga lastige situaties niet uit de weg. Durf je bepaalde situaties echt niet aan? Stel jezelf kleine, haalbare doelen en werk daar stap voor stap naartoe.
 • Angst om te zweten maakt dat je nóg meer gaat zweten. Wees niet bang om te zweten en herinner jezelf eraan dat zweten ongevaarlijk is.
 • Breekt het zweet je uit? Schiet niet in de stress, maar haal je schouders op of lach het weg. Veeg het zweet van je voorhoofd en pak de draad weer op. You’ve got this!


2. Verander je denkpatroon
Angst wordt veroorzaakt door de manier waarop je naar een situatie kijkt. Onbewust heb je waarschijnlijk allerlei negatieve gedachtes over zweten die maken dat je je onzeker voelt.
 • Ben je bang voor de reactie van anderen, of om de controle te verliezen, of schaam je je voor je imperfecties? De eerste stap is je bewust te worden van de gedachten die je belemmeren.
 • Vervolgens kun je deze ombuigen in helpende gedachten. Bijvoorbeeld dat niemand perfect is, of dat anderen vast geen ‘big deal’ maken van jouw zweetplekken.
 • Het allerbelangrijkste is dat je jezelf leert accepteren zoals je bent, inclusief al je kwaliteiten en imperfecties. Onthoud: een beetje zweet maakt jou geen minder goed persoon.


3. Relax!
Ontspanning onderbreekt de stressreactie van je lichaam. Door te ontspannen geef je je lichaam de kans zich te herstellen van stress. En wanneer onzekerheid de overhand neemt kun je terugvallen op ontspanningstechnieken om je rust te hervinden.
 • Maak tijd voor ontspannende activiteiten, zoals luisteren naar kalmerende muziek, een boek lezen, een wandeling maken, uitgebreid koken, of een bad nemen.
 • Beoefen yoga, meditatie en mindfulness.
 • Een rustige ademhaling kalmeert je zenuwstelsel. Controleer je ademhaling door lang en diep in en uit te ademen.
 • Leer ontspanningsoefeningen toe te passen.4. Zorg goed voor jezelf  
Als je goed voor jezelf zorgt zit je lekkerder in je vel en kun je uitdagingen beter aan. Zorg éxtra goed voor jezelf voorafgaand aan een stressvolle gebeurtenis.
 • Zorg voor voldoende nachtrust: ga op tijd naar bed en sta op tijd op.
 • Eet gezond en blijf gehydrateerd door veel water te drinken en cafeïne en alcohol te vermijden.
 • Beweeg voldoende en sport regelmatig. Dit houdt je fit, helpt je hoofd leeg te maken en vermindert stress.


5. Een goede voorbereiding is het halve werk
Heb je een sollicitatiegesprek, een belangrijke presentatie, of een eerste date? Je gaat een stressvolle  situatie een stuk zelfverzekerder in als je het gevoel hebt goed voorbereid te zijn.
 • Visualiseer succes. Stel je tot in detail voor hoe het eruit ziet wanneer je op je allerbest presteert en alles perfect verloopt.
 • Draag comfortabele en zweetbestendige kleding van luchtige, ademende materialen. Of kies voor een anti-zweetshirt, zoals een Fibershirt.
 • Zorg voor een ‘noodpakketje’ met antiperspirant, babydoekjes en een setje schone kleren voor het geval dat nodig is.
6. Wees open over je probleem
Blijf niet in je eentje met je probleem rondlopen, maar deel het met anderen. Je zult zien dat de reacties 100% meevallen.
 • Zweet je tijdens een belangrijk gesprek? Stel je gesprekspartner op een luchtige manier op de hoogte van jouw zweetprobleem. Dat breekt de spanning en maakt een sterke indruk.
 • Bespreek je situatie met familie en vrienden. Behalve dat het oplucht, kunnen zij je steunen en helpen oplossingen te vinden.
 • Aarzel niet om hulp in te schakelen van een professional als je het zweten of je onzekerheid niet onder controle krijgt.
En nog een laatste tip voor als je je toch niet zo zelfverzekerd voelt: fake it ‘till you make it! Recht je rug, kijk met een open blik rond en tover een lach op je gezicht. Je gaat je automatisch zelfverzekerder voelen als je je zo gedraagt. Lees hier nog een aantal handige tips over het verwijderen van zweetgeur uit je kleding.

 

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS