Zweetgeur Uit Kleding Halen (+7 Tips)
Nooit meer kleding die stinkt weggooien! Succes verzekerd met onze tips en adviezen!

Je wast je kleren, hangt ze te drogen aan de lijn of stopt ze in de wasmachine en gaat er dan van uit dat ze weer schoon en fris zijn. In de meeste gevallen is dat gelukkig ook zo. Soms echter, merk je tot je grote schrik dat dat fris gewassen shirt naar oud zweet gaat ruiken, als je het even aan hebt. Vaak is het dan ook nog je favoriete blouse of shirt waar opeens een luchtje aan lijkt te zitten. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen lees je in deze blog. Een anti zweet shirt kan ook helpen met het verminderen van een zweetgeur en zweetplekken! Lees hier precies wat anti zweet shirts precies zijn.

 

Waarom stinken pas gewassen kleren naar zweet?

Dat heeft te maken met de melkzuurbacteriën die na het wassen zijn achtergebleven op je kleding. Uit de was vandaan ruiken je kleren nog lekker fris, maar als je het even aan hebt, of je gaat het strijken, komt die vieze geur van oud zweet je tegemoet. De stankmoleculen van deze bacteriën worden° namelijk pas actief als het kledingstuk warm wordt.
 

Bacteriën overleven de was

De oorzaak van de vieze zweetlucht die aan je pasgewassen kleding zit is dus dat de melkzuurbacteriën de was overleven. Als je op 40° wast, zien je kleren er op het oog best schoon uit, maar helaas is daar alles mee gezegd. De kleding is dan nog niet schoon van bacteriën, schimmels, parasieten en huisstofmijten. Daarvoor moet je de thermostaat van de wasmachine echt hoger zetten, bij voorkeur op 90°. Probleem daarbij is natuurlijk weer dat niet alle kleding heet gewassen mag worden.
 

Vieze wasmachine

Tenslotte is ook de wasmachine zelf regelmatig de mede veroorzaker van het probleem. Doordat we met z’n allen steeds kouder wassen, wat op zich goed is voor ons milieu, blijven daarin ook de nodige bacteriën achter. Advies: één keer per maand een wasprogramma van 90° laten draaien zonder was.


wassen zweetgeur
 

Het voorkomen van zweetgeur in kleding

Voorkomen is natuurlijk de makkelijkste manier om korte metten te maken met zweetgeur in gewassen kleding. Met de onderstaande tips kom je een heel eind:
 
  1. Regelmatig de oksels wassen: helemaal wanneer jij, of één van je huisgenoten last heeft van overmatige transpiratie is dat heel belangrijk. Zo verwijder je de bacteriën van je huid die verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur die later op de kleding zit.
  2. Trek elke dag schone kleren aan: zo voorkom je dat de bacteriën zich in je kleding kunnen ophopen. Maskeren met deodorant heeft geen zin. Nadat het kledingstuk dan gewassen is, zit je weer met het geurprobleem.
  3. Laat geen wasgoed liggen: ook al is het vaak aantrekkelijk om het wasgoed op te sparen om dan in één keer alles te gaan wassen. Hoe langer je de was laat liggen, hoe meer tijd de bacteriën hebben om zich te vermenigvuldigen. Het wordt dan dus steeds lastiger om de was weer echt schoon te krijgen.
  4. Gebruik anti transparant in plaats van deodorant: in anti transparant zitten namelijk stoffen die ervoor zorgen dat je minder transpireert.
 

Zweetgeur uit kleding halen

Soms helpen de preventieve manieren om die zweetlucht aan je kleding te voorkomen maar ten dele. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat dat komt door bepaalde medicijnen die je gebruikt, of door hetgeen je eet en drinkt. Wat moet je dan doen? Kleding met een luchtje maar weggooien en telkens nieuwe kopen? Zeker niet! Dat is niet nodig en wordt bovendien nog een dure grap.

Als je ondanks alle preventieve maatregelen toch nog last hebt van een vieze zweetlucht aan je kleren, is het tijd om met de volgende tips aan de slag te gaan:

1. Soda
Gebruik hiervoor gewone kristalsoda en geen bakingsoda. Neem een emmer en doe daar flink wat soda in. Meng de soda met water totdat je een troebel mengsel hebt gekregen. Breng vervolgens het mengsel op de oksels van het kledingstuk aan en laat dat even intrekken. Vervolgens vul je de emmer verder met water en laat het kledingstuk minstens een half uur daarin weken. Daarna uitwringen en gewoon wassen zoals je gewend bent.


2. Azijn
Week het kledingstuk voor het wassen een nacht, of in elk geval minimaal een uur, in een emmer met water met azijn. Zorg ervoor dat het kledingstuk helemaal ondergedompeld is. Je hoeft niet bang te zijn dat je kleren dan naar azijn gaan ruiken. Die lucht is er na het wassen helemaal af. Je kunt hiervoor ook gewoon schoonmaakazijn gebruiken, dat is voordeliger in aanschaf.


3. Stomen
Je kunt je kleding laten stomen, maar je kan ook zelf met het stoomstrijkijzer aan de slag. Was het kledingstuk en laat het daarna aan de lucht drogen tot het nog een beetje nattig of klam is. Vervolgens pak je de strijkbout, zet die op de stoomstand en strijk je blouse of shirt totdat het droog is.

Er zijn tegenwoordig ook hand-stoomapparaten. Als je er eentje hebt, kan je die natuurlijk ook prima gebruiken om de zweetlucht uit je kleding te halen.

Let wel goed op dat het kledingstuk dat je met hete stoom gaat behandelen hier ook tegen kan. Zijde of wol bijvoorbeeld, kunnen daar sowieso niet tegen.


4. Dettol
Dettol is ook een probaat middel om zweetlucht in kleding mee te bestrijden. We geven je een paar voorbeelden van hoe je Dettol hiervoor kunt gebruiken:
 
  • Neem één derde Dettol en tweederde water en leg het kledingstuk er in. Vervolgens laat je het één tot drie uur weken. Daarna het kledingstuk wassen zoals je gewend bent.
  • Vul een wasbolletje met een klein laagje Dettol en de rest water en doe het in de wasmachine bij de kleding die je gaat wassen. Gewoon zeep en wasverzachter in het doceerbakje als altijd gebruiken.
  • Maak in een plantenspuit een mengsel aan van water en Dettol en spuit daar de oksels van je blouse of shirt mee in. Nachtje laten intrekken en vervolgens gewoon wassen.
  • Voor wie niet veel tijd heeft: pak een emmer en vul deze voor de helft met water en voeg daar een scheutje Dettol aan toe. Vervolgens ‘hang’ je het kledingstuk met de oksels in het water. Even laten hangen en daarna gewoon wassen zoals altijd.
      28-03-2019 11:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.