4 Tips voor een zweetvrije zomer

4 Tips voor een zweetvrije zomer

De meeste Nederlanders kijken reikhalzend uit naar de zomer en trekken er massaal op uit tijdens hete, zonnige dagen. Maar als je last hebt van overmatig zweten, vormen die zomerse dagen juist een extra uitdaging. Als je tijdens de winter al last hebt van zweetaanvallen en zweetplekken in je kleding, hoe moet je jouw zweten in de zomer dan onder controle houden? Met deze tips & tricks voor een zweetvrije zomer kan ook jij – met minimale aanpassingen – genieten van het lekkere weer.


1. Cool blijven op een hete dag
Bewoners van landen met een tropisch klimaat weten het allang: je kunt je dagritme en activiteiten maar beter aanpassen aan het weer. Niet voor niets nemen Spanjaarden een siësta op het heetst van de dag. En zo heeft men in warme landen wel meer handige trucs om oververhitting te voorkomen. Dit kunnen wij van ze leren:
 • Plan fysiek inspannende activiteiten om het heetst van de dag heen, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of de late namiddag. Trek je rond het middaguur binnenhuis terug en neem eventueel een siëstaatje.
 • Hoewel je misschien wilt werken aan een zomers tintje, kun je de volle zon toch beter vermijden als je zweetvrij wilt blijven. Neem een parasol mee naar het strand en zoek de schaduw van bomen op tijdens een picknick in het park.
 • Gebruik airco of een ventilator om lange klamme nachten door te komen. Een kleine handventilator die je overal mee naartoe kunt nemen is het ideale hulpmiddel voor plotselinge zweetuitbraken onderweg.
 • Als je oververhit dreigt te raken en snel verkoeling nodig hebt, is niks effectiever dan iets kouds om je nek, zoals een koude natte doek of coolpack. Andere punten die je effectief kunt koelen zijn je polsen, ellebogen, enkels en knieholtes.
 • Hul jezelf in een verkoelende nevel met behulp van een sprayfles (à la plantenspuit) gevuld met koud water.
2. Hydrateer, hydrateer, hydrateer!
Hydratatie is essentieel om uitdroging te voorkomen – des te meer op een hete dag, wanneer je veel zweet. Een goede hydratatie vermindert ook nog eens de hoeveelheid zweet die je producteert: hoe gehydrateerder je lichaam is, hoe minder het zichzelf probeert af te koelen door te zweten.
 • Zorg er op een hete dag voor dat je altijd een fles water bij de hand hebt en meer water drinkt dan normaal.
 • Vitamine C zorgt voor een betere tolerantie van hitte en vermindert stress door hitte. Je kunt jouw dagelijkse dosis vitamine C halen uit fruit (bijvoorbeeld sinaasappels), fruitsap, of een supplement.
 • Munt heeft verkoelende eigenschappen en geeft een fris gevoel. Kauw op een pepermuntje of kauwgum met muntsmaak voor een snelle opkikker. Of voeg verse muntblaadjes toe aan gekoeld water. Wat citroen erbij voor de vitamine C, en jouw zomerdrankje is helemaal af.
 • Cafeïne en alcohol drogen het lichaam uit en kun je op een hete dag beter vermijden. Ben je het zat om water te drinken? Kies op het terras dan voor een gezellig alcoholvrij cocktailtje.
3. Verzorgingsproducten om zweet te slim af te zijn
Met de juiste verzorgingsproducten op zak blijf je zweet makkelijker de baas. Ga daarom altijd voorbereid op pad. Deze producten moeten in de zomer standaard in je tas zitten:
 • Een goede antiperspirant verstopt de zweetporieën, waardoor je minder zweet verliest. 
 • Talkpoeder absorbeert zweet en helpt je huid droog en koel te blijven op plakkerige dagen.
 • Babydoekjes zijn perfect om zweetdruppels weg te vegen en geven een fris gevoel.


4. De ultieme outfit voor een hete zomer
Zweetplekken op je kleding is één van de vervelendse gevolgen van overmatig zweten. Kies in de zomer voor slimme kleding om zweten te verminderen en te voorkomen dat zweetplekken zichtbaar worden.
 • Draag luchtige en ademende kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe en linnen. Houd er rekening mee dat zweetplekken snel zichtbaar zijn op lichte en felle kleuren. Donkere kleuren en stoffen met patroontjes en printjes zijn betere keuzes.
 • Schaf speciale anti zweet shirts aan, zoals Fibershirts. Deze zijn voorzien van okselpads, die zweet opvangen zodat er geen zichtbare vlek ontstaat.
 • Warmte verlaat je lichaam in de eerste plaats via je hoofd en gezicht. Houd je hoofd (letterlijk) koel door hoofddeksels zoals petten en hoeden te vermijden – tenzij je in de volle zon loopt.
 • Je voeten bevatten veel zweetklieren. Voorkom zweetvoeten door slippers of sandalen te dragen of regelmatig van sokken en schoenen te wisselen. Je kunt ook antiperspirant of  voetpoeder gebruiken.
Of dit een warme zomer gaat worden kunnen we niet voorspellen, maar jij bent er zo in ieder geal helemaal klaar voor. Laat die hittegolf maar komen! Lees hier een aantal natuurlijke oplossingen tegen zweten.

 

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS