Natuurlijke oplossingen voor Overmatig Zweten

Natuurlijke oplossingen voor Overmatig Zweten

 

Je hebt last van overmatig zweten en bent op zoek naar manieren om jouw klachten te verlichten. Misschien heb je zelfs al verschillende oplossingen uitgeprobeerd, maar zonder resultaat. Toch wil je liever niet je toevlucht nemen tot chemische goedjes, medicijnen en andere medische behandelingen, met alle mogelijke bijwerkingen en complicaties van dien. Als jij je hierin herkent, hebben wij goed nieuws voor je: je kunt overmatig zweten ook bestrijden met middelen die 100% afkomstig zijn uit de natuur.

De kracht van de natuur
Veel middelen tegen overmatig zweten, zoals antiperspirant, bevatten chemicaliën die niet geheel onomstreden zijn. Hoewel de International Hyperhidrosis Society antiperspirant aanmerkt als veilig, geven sommige mensen de voorkeur aan middelen rechtstreeks afkomstig uit de natuur. Natuurlijke remedies zijn niet alleen gezond, maar ook eenvoudig toepasbaar en bovendien goedkoop, vergeleken met de intensieve en ingrijpende behandelingen die een arts voorschrijft. Sommige middelen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis en kun je zo uit je keukenkastje trekken. Minstens een poging waard, toch?

Er bestaan talloze verhalen van mensen die goede ervaringen hebben met natuurlijke middelen. Een belangrijke kanttekening is wel dat de effectiviteit niet wetenschappelijk is onderzocht. Dat geldt overigens ook voor sommige medicijnen die door artsen worden voorgeschreven en betekent niet dat ze niet werken. Toch gaat de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ niet helemaal op. Natuurlijke middelen kunnen namelijk heel krachtige effecten hebben. Om op een verantwoorde manier met natuurlijke middelen te experimenteren is het dus belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan:
  • Neem contact op met je huisarts als je meer wilt weten over de werking en potentiële contra-indicaties en bijwerkingen van bepaalde middelen.
  • Meld altijd aan je huisarts welke kruidensupplementen, vitaminen en medicijnen je gebruikt. Sommige middelen kunnen namelijk op elkaar reageren wanneer je ze combineert.
Dat gezegd hebbende, is het tijd voor een overzicht van de beste natuurlijke remedies tegen zweten. Hoeveel van deze middelen heb jij al in huis?


Uit de keukenkast

Appelciderazijn
Apelciderazijn is een veelzijdig product met talloze positieve gezondheidseffecten. Het wordt onder andere gebruikt om de bloedsuikerspiegel te reguleren, te ongiften, brandend maagzuur te bestrijden en huidaandoeningen te behandelen. En dus om zweet te bestrijden. Appelciderazijn heeft van nature een samentrekkend effect: het zorgt ervoor dat lichaamscellen naar elkaar toe trekken. Als je het direct op de huid aanbrengt, sluit het de poriën af. Breng het met een watje aan voordat je gaat slapen en was het er ’s ochtends af.

Baking soda en maizena
Met deze twee ingrediënten kun je eenvoudig je eigen natuurlijke deodorant maken. Beide ingrediënten absorberen van nature water. Baking soda bestrijdt bovendien de zuren in zweet die samen met bacteriën op de huid een zweetgeur veroorzaken. Een mengsel van de twee helpt om zweet te absorberen en zweetgeurtjes tegen te gaan. Meng één deel baking soda met één deel maizena, breng een flinke hoeveelheid aan op een schone en droge huid, laat een half uur intrekken en was vervolgens af met water.

Citroen
Ook citroen kan dienstdoen als natuurlijke deodorant. Citroen heeft van nature antibacteriële eigenschappen en ook nog eens een lekker frisse geur. Het gebruik is simpel: pers een citroen uit en breng het rechtstreeks of met een watje aan op een schone huid. Laat minstens een half uur intrekken en spoel daarna grondig.

Zout
Zout absorbeert zweet, blokkeert poriën en houdt je oksels droog. Breng het direct aan op je lichaam, zodra je merkt dat je begint te zweten. Je kunt zout ook mengen met citroen voor een frisse citrusscrub. Gebruik die zoals hierboven beschreven: breng aan op de huid, laat intrekken en spoel vervolgens af.

Kokosolie
Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen en kan daarom gebruikt worden om zweetgeurtjes tegen te gaan. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken: als natuurlijke deodorant (met als nadeel dat het vette vlekken in je kleding oplevert) of als vochtinbrengende crème na het douchen.

Zwarte thee
Zwarte thee heeft – net als appelciderazijn – een samentrekkend effect en kan op de huid worden aangebracht om de poriën te verkleinen. Laat de thee een paar minuten intrekken, wacht tot die is afgekoeld en wrijf vervolgens met een handdoek een paar minuten lang over je huid. Je kunt het theezakje ook rechtstreeks op je huid leggen.

Aardappelen
Natrium zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt; kalium doet het tegenovergestelde en werkt vochtafdrijvend. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium – zoals aardappelen – helpen om overtollig vocht te absorberen en zweten te verminderen. Je kunt hier je voordeel mee doen door dagelijks een paar minuten met een stuk aardappel over je huid te wrijven.




Om te drinken

Tomatensap
Tomaten verkleinen de poriën en verminderen excessief zweten. Dagelijks een glas tomatensap kan wonderen doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen veel verse tomaten te eten. Als je niet van de smaak houdt kun je tomatensap zelfs op je huid aanbrengen.

Tarwegrassap
Tarwegrassap is een natuurlijk detoxmiddel, dat ook nog eens tjokvol vitamine A, C, B12, B6 en foliumzuur zit. Een eetlepel per dag helpt gifstoffen in je bloed te verdunnen en zo zweet en zweetgeurtjes te verminderen.

Groene thee
Groene thee bevat veel magnesium en vitamine B: waarom dat belangrijk is leggen we verderop uit. Bovendien heeft groene thee een kalmerend effect en vermindert het zweten door stress – als je temnmiste de cafeïnevrije variant neemt.



Kruidenextracten

Witch hazel (toverhazelaar)
Witch hazel – ook wel toverhazelaar genoemd – is een populair anti-zweetmiddel. Het droogt de huid uit en heeft samentrekkende eigenschappen die de poriën verkleinen. Witch hazel wordt gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen en is te vinden bij drogisterijen en apotheken. En als je het dan toch in je medicijnkastje heb staan: je kunt het ook gebruiken om je gezicht te behandelen en make-up te verwijderen.

Schizandra
Schizandra is een veelgebruikt middel in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het heeft een kalmerend effect op de zenuwstelsel en beschermt tegen zweet als gevolg van stress. Het wordt ook veel gebruikt om opvliegers en nachtelijk zweten bij vrouwen in de menopauze tegen te gaan.

Salie
Salie heeft samentrekkende eigenschappen en gaat bacterie- en schimmelvorming tegen. Het kan in vloeibare vorm op de huid worden aangebracht, in tabletvorm worden ingenomen, of in de vorm van thee worden gedronken.

Valeriaanwortel
Valeriaanwortel staat bekend om zijn kalmerende werking en helpt bij nervositeit, stress, spanning en slapeloosheid. Het wordt ook gebruikt om symptomen van de menopauze te behandelen.

Sint Janskruid
Sint Janskruid wordt al eeuwen gebruikt om mentale klachten te behandelen. Het wordt met name toegepast bij stemmingsproblemen zoals depressie. Je kunt het als kruidenthee drinken om je stemming te reguleren en de de psychologische oorzaak van zweten aan te pakken.



Voedingssupplementen

Vitamine B
Vitamine B speelt een belangrijke rol in het controleren van stress. Onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur helpen om stresshormonen te reguleren. Voedingsmiddelen of -supplementen met vitamine B helpen jouw lichaam dus effectiever te reageren op stress en dragen op die manier bij aan het verminderen van zweten.

Magnesium
Magnesium is een belangrijk mineraal, dat ondersteunt bij de transmissie van signalen tussen zenuwen en het zenuwsysteem helpt zich aan te passen aan stressoren in het dagelijks leven. Wanneer je zweet, verlies je veel magnesium, waardoor je lichaam – dat al onder druk staat – het alleen maar moeilijker krijgt. Het is dus slim om de hoeveelheid magnesium in je lichaam aan te vullen door middel van de juiste voeding of een supplement.



Essentiele oliën

Tea tree
Tea tree olie is heel geschikt als anti-zweetmiddel, vanwege de samentrekkende en anti-bacteriële eigenschappen. En als bonus ruikt het ook nog eens lekker. Tea tree olie is geschikt voor dagelijks gebruik en breng je met een watje aan op de huid. Als je een sterk geconcentreerde variant gebruikt, is het verstandig om het eerst te verdunnen met een draagolie. 

Andere essentiële oliën
Essentiële oliën zoals cipres, lavendel, citroen, limoen, niaouli, pepermunt, petitgrain en dennenolie ondersteunen bij het reguleren en absorberen van overtollig vocht.



Andere alternatieve behandelingen
Er bestaan ook andere oplossingen voor overmatig zweten die geen medisch ingrijpen vereisen. Je kunt bijvoorbeeld een hoop bereiken met aanpassingen in je dieet. Kleding van natuurlijke materialen en anti zweet shirts, zoals Fibershirts, vormen een goede aanvulling op jouw collectie anti-zweetmiddelen. Daarnaast bieden alternatieve therapieën, zoals acupunctuur, biodfeedback en hypnose soms een uitkomst. Ook ontspanningstechnieken kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van zweten.

Kortom: Moeder Natuur biedt een heel scala aan middelen die je kunt inzetten om zweten tegen te gaan. Misschien zit jouw ideale anti-zweetmiddel hier wel tussen en werkt het zo goed dat medische behandeling overbodig is. Of misschien vormt het de perfecte aanvulling op andere, conventionele behandelingen. Hoe dan ook: in jouw zoektocht naar de oplossing voor overmatig zweten, is het niet meer dan logisch om ook gebruik te maken van alles wat de natuur te bieden heeft. Lees hier 11 tips tegen zweetplekken.


 

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS