Zweten zonder inspanning? 9 Tips en oorzaken

Zweten zonder inspanning? 9 Tips en oorzaken

Zweten zonder inspanning? 9 Tips en oorzaken 

Ieder mens zweet dagelijks. Een natuurlijk proces van ons lichaam om ons koel te houden wanneer we inspanning hebben geleverd of wanneer het ontzettend warm is. Daarnaast is zweten zonder inspanning ook een veel voorkomend fenomeen.

Maar dat maakt het niet minder prettig. Het is logisch dat men zweet bij (zware) inspanning zoals sporten, het tillen van zware objecten of natuurlijk simpelweg lang in de zon staan. Dat zweet verwachten we.

Maar zweten zonder inspanning is extra vervelend. Wellicht ken je het machteloze gevoel wel: Je zit rustig op de bank televisie te kijken, en ineens breekt het zweet je uit. Of je loopt simpelweg eventjes van je slaapkamer naar de badkamer, met het gevoel dat je gelijk wel even onder de douche kan stappen. Dit kan allerlei negatieve gedachtes en emoties oproepen zoals een verlaagd zelfvertrouwen, angst, schaamte, etc.

De geur van zweet is zeer penetrant en blijft vaak bij je hangen totdat je gaat douchen. Maar sommige mensen zouden dan wel vijf keer op een dag kunnen douchen.

Hieronder een lijst met de meeste voorkomende oorzaken en tips om minder te zweten zonder inspanning.

 

1. Zweten zonder inspanning door stress

Stres is één van de grootste oorzaken van zweten zonder inspanning. Dat maakt het gelijk een moeilijke, want iedereen ervaart tot op zekere hoogte stress. Als je onnodig veel zweet van simpele taken, geeft je lijf hiermee aan dat er sprake is van overmatig stress. Het is dus van belang om jezelf rustmomentjes te gunnen en af en toe je terug te trekken of leuke mensen te zien. Doe datgene wat jouw energie en rust geeft. Ontspan.

2. Draag schone, frisse kleding

Het advies is hierbij om iedere dag een schone trui of shirt aan te doen. Zo voorkom je dat zweet in je kleding gaat zitten. Men zweet ook sneller naarmate ze kleding aandoen waar de dag ervoor al in gezweet is.

3. Ontharing

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Scheren dat haar. Zowel okselhaar als bijvoorbeeld haar bij de erogene zones. Bij verbazingwekkend veel mensen is dit een grote oorzaak van overmatig zweten zonder inspanning. Okselhaar houdt meer warmte vast, wat leidt tot meer zweet. Dit zweet wordt vervolgens vastgehouden door het okselhaar, wat ervoor zorgt dat die zweetgeur om je heen blijft hangen.

 

4. Anti-transpirant

Anti-transpirant deodorant heeft een geheel andere werking dan normale deodorant. Anti-transpirant maskeert namelijk niet alleen de zweetgeur, maar draagt ook actief bij aan het voorkomen van zweet, in tegenstelling tot normale deodorant die slechts maskeert. 

 

5. Cafeïne, alcohol en pittig eten zijn bekende oorzaken van zweten zonder inspanning

Het moet zeker niet onderschat worden hoeveel invloed cafeïne en alcohol hebben op de lichaamstemperatuur. Deze middelen zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en je lichaam aan het werk gaat, wat leidt tot meer overmatig zweten zonder inspanning. Het advies is dan ook om juist water te drinken om je lichaam op een gezonde manier te blijven hydrateren.

Pittig eten spreekt redelijk voor zich. Hoe meer pittig eten je nuttigt, des te warmer je het zal krijgen met zweetaanvallen. Herken je dit? Eet minder pittig.

 

 6. Let op de persoonlijke hygiëne

Het advies is om dagelijks de oksels te wassen, en bij extremere gevallen zelfs een aantal keer per dag. Hiervoor raden we aan om eenmaal per dag te douchen, en indien nodig, je oksels en andere hotspots voor zweet nog een aantal keren met een washandje en wat pH-neutrale zeep te wassen voor een optimaal effect tegen zweten zonder inspanning.

 

7. Draag katoen, linnen of wol om zweten zonder inspanning te voorkomen

Synthetische stoffen zoals polyester en nylon zorgen ervoor dat zweet sneller ontstaat en wordt vastgehouden. Stoffen zoals katoen en linnen hebben juist het tegenovergestelde effect en bieden ook nog een bonus: het zweet is minder duidelijk zichtbaar.

 

8. Draag luchtige kleding

Naast het advies om alleen katoen, linnen of kleding van wol te dragen, raden we aan om ‘baggy’ kleding te dragen. Wijde, luchtige kleding wat voor genoeg ventilatie zorgt. Kleding die strak zit of simpelweg weinig lucht doorlaat, zorgt al snel voor zweet zonder inspanning. De juiste kleding zorgt ervoor dat je zweet makkelijker kan verdampen.

 

9. Okselpads

Zweet en zweetplekken ontstaan voornamelijk bij de oksels. Naast het advies om je okselhaar te scheren, raden we bij overmatig veel transparantie ook aan om okselpads aan te schaffen. Deze absorberen het zweet, houdt de geur vast en zorgt ervoor dat er geen zichtbare zweetplekken ontstaan.

 

 

Helpen deze tips niet tegen zweten zonder inspanning? 

Met behulp van deze tips hopen wij dat jij een relatief zweet-loos leven tegemoet gaat.

Heb je na het gebruiken van al deze tips nog steeds last van overmatig zweten zonder inspanning? Dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts. Er bestaat dan een kans dat er een onderliggende medische oorzaak is.

 

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS