Wat te doen tegen zweetvoeten? 5 Snelle Tips

Wat te doen tegen zweetvoeten? 5 Snelle Tips

Herinner jij het je nog? Die typsiche geur van zweetvoeten die je tegemoet kwam als je op school de kleedkamer binnenliep? Zweetvoeten zijn niet alleen veel voorkomend, maar gaan ook vaak gepaard met een stinkgeur. Een extra vervelend probleem dus. Hoe dat komt en – nog veel belangrijker – wat je er tegen kunt doen, leggen we uit in dit artikel. Met deze tips heb jij voortaan altijd droge en fris ruikende voeten.


Waarom zweten mijn voeten?

Zweten is een biologisch proces met een belangrijke functie: het koelt je lichaam af zodat je niet oververhit raakt. Onder de voeten heeft zweten waarschijnlijk ook nog een andere functie: het verbetert je grip op de grond. Dat hielp onze verre voorouders – uit het tijdperk zonder schoenen – snel weg te rennen bij gevaar. Het was dus een belangrijk overlevingsmeachanisme.
Misschien is dat ook wel de reden dat de zweetklieren onder de voeten zo geconcentreerd zijn. Een gemiddeld paar voeten heeft maar liefst 250.000 zweetklieren (125.000 per voet!). Van alle lichaamsdelen bevatten de voeten de hoogste concentratie zweetklieren. Overmatig zweten komt dan ook het meest voor onder de oksels, het gezicht, de handpalmen en… de voeten.

Waarom stinken zweetvoeten?
Zweet bestaat grotendeels uit water en is op zichzelf geurloos. De vieze geur van zweet ontstaat wanneer bacteriën op de huid zich vermengen met zweet. Als zweet niet kan verdampen en zich opbouwt op het lichaam, vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel. Zij zijn verantwoordelijk voor de walm die je tegemoet komt wanneer je je schoenen uitdoet.
Het is dus eigenlijk niet zo vreemd dat juist voeten vaak stinken. Als je schoenen draagt, kan zweet namelijk niet goed verdampen en blijven je voeten vochtig. Vochtige voeten zijn de perfecte omgeving voor bacteriën. Die vermenigvuldigen zich er in jouw schoenen vrolijk op los.

Moeten we dan weer terug naar het schoenloze bestaan van onze voorouders? Nee hoor! Gelukkig zijn ook andere oplossingen, waarbij je je schoenen gewoon kan blijven dragen…

Tips tegen zweetvoeten
Wil jij voorgoed afrekenen met stinkende zweetvoeten? Investeer dan in een goede verzorgingsroutine voor je voeten, de juiste schoenen en sokken en hulpmiddelen tegen zweetvoeten.

1. Voetverzorging
Het einde van zweetvoeten begint bij een goede voetverzorging:

  • Was je voeten dagelijks met antibacteriële zeep. Zo dood je de bacteriën die stank veroorzaken.
  • Maak je voeten na het wassen goed droog, vooral tussen de tenen. Vochtige plekken zijn broedplaatsen voor bacteriën.
  • Scrub je voeten regelmatig om dode huid te verwijderen. Ook daarin voelen bacteriën zich thuis.
  • Houd je teennagels kort. Zo voorkom je dat bateriën zich onder je nagels ophopen.

2. Droge schoenen
Door te zorgen voor droge schoenen geef je bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen:
  • Wissel je schoenen iedere dag, zodat ze minstens 24 uur de tijd hebben om volledig op te drogen.
  • Doe na het dragen kranten in je schoenen. Die absorberen het zweet en zorgen ervoor dat ze sneller drogen.
  • Draag schoenen van ademend materiaal, zoals leer of canvas. Plastic schoenen zijn een ramp voor zweterige voeten.
  • Draag schoenen in de juiste maat. In te krappe schoenen hebben je voeten geen ademruimte en kan zweet nergens heen.
  • Gebruik absorberende schoenzolen om het zweet op te vangen. Vergeet niet om ze regelmatig te vervangen voor een goed resultaat.
  • Er bestaan speciale schoendrogers die schoenen snel drogen en reinigen. Een aanrader voor hardnekkige zweetvoeten.

3. De juiste sokken
Minstens zo belangrijk als je schoenen, zijn de sokken die je draagt:
  • Draag sokken van ademend materiaal. Wol en katoen zijn bij uitstek geschikt, nylon is dat juist niet. Sommige sokken hebben speciale ventilatiepanelen: ook erg nuttig.
  • Kies voor sokken met ‘moisture wicking’ eigenschappen. Het zweet wordt dan van de huid weggetrokken zodat het zich niet ophoopt.
  • Gebruik sokken met actieve geurbestrijding. Bijvoorbeeld sokken met chemicaliën die bacteriën doden of met zilvertechnologie.
  • Wissel je sokken regelmatig. Als je altijd één of twee extra paar sokken op zak hebt, kun je ze gedurende de dag vervangen.
  • Heb je daar geen zin in? Probeer dan onze speciale anti-zweetsokken. Daarmee blijven je voeten de hele dag droog, zonder dat je ze hoeft om te wisselen. Wel zo makkelijk.

4. Handige hulpmiddelen
Deze hulpmiddelen kun je kopen bij de drogist of apotheek:
  • Antiperspirant voor onder de oksels is ook prima te gebruiken onder de voeten. Het is absoluut niet nodig om een dure voetendeodorant aan te schaffen.
  • Voetpoeder helpt je voeten droog te houden door zweet te absorberen. Vaak heeft het ook nog eens een lekkere frisse geur.
  • Voeg één van deze middelen toe aan een voetbad om zweten te verminderen:
    • Epsom zout (magnesiumsulfaat) – heeft een heilzame werking op de huid
    • (Appelcider) azijn – doodt bacteriën en verkleint de zweetporiën
    • Zwarte thee of salie thee – heeft dezelfde werking als azijn

5. Medische behandelingen
Helpt niks en ben je de wanhoop nabij? Er bestaan ook medische behandelingen voor zweetvoeten, die vaak goede resultaten hebben:
  • Bij iontoforese wordt een apparaat gebruikt dat via een waterbad milde elektrische golven naar de huid zendt. De methode is in het bijzonder effectief voor de behandeling van zweethanden en -voeten.
  • Botox-injecties kunnen ook onder de voeten worden toegepast om zweten (tijdelijk) te stoppen.


Met deze tips hoef jij niet meer bang te zijn om ‘s avonds je schoenen uit te doen! Zweet je ook op andere plekken dan je voeten? Lees hier gauw verder voor meer anti-zweettips.

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS