10 Tips Tegen Zweetoksels
Zweetoksels kunnen flink wat beperkingen met zich meebrengen. Naast de vervelende natte plekken, brengt het ook een nare geur mee.
Last van zweetoksels? 10 snelle tips
Iedereen heeft wel eens last van zweetoksels. Maar sommige mensen kunnen hier zodanig last van hebben dat het hun dagelijks leven beïnvloed. Men kan last hebben van natte oksels, waarbij er duidelijke zweetcirkels komen op hun shirt. De ander heeft er weer last van dat het een penetrante geur met zich meebrengt wat storend is voor zowel henzelf als voor hun omgeving. Of wellicht heb je de jackpot te pakken, en heb je last van beide.
Hoe ontstaan zweetoksels
Maar hoe ontstaan zweetoksels nou eigenlijk? Zweten heeft over het algemeen de functie om je lichaam af te koelen. Als je lichaamstemperatuur hoger komt dan het gemiddelde van 37,5 begint je lichaam met dit proces. Deze zweetklieren noemen we ook wel eccriene zweetklieren. Dit trekt de warmte uit de huid en zorgt voor verkoeling van het lichaam.
Daarnaast heeft zweten ook een wat meer primitieve functie. In de puberteit ontwikkelen de apocriene zweetklieren zich in de oksel en rond de erogene zones. Deze geven een bepaalde geur af die te maken heeft met het verleiden van het andere geslacht. Een beetje zoals in het dierenrijk dus.
Het belangrijkste verschil tussen de zweetklieren is dat ze beide iets anders veroorzaken: eccriene zweetklieren stoten voornamelijk vocht uit, en creëren dus de natte zweetoksels. Apocriene zweetklieren stoten voornamelijk geur uit, wat dus leidt tot stinkende oksels.
Gelukkig zijn er talloze tips om hier mee om te gaan, zodat eenieder op dagelijkse basis comfortabel in zijn vel kan zitten zonder hun druk te hoeven maken over zweetoksels. Hieronder de 10 beste tips.
1. Scheren van okselhaar
Okselhaar houdt warmte en zweet makkelijk vast. Vooral veel mannen scheren dit niet met als gevolg: natte plekken en een zweetgeur die maar om hen heen blijft hangen. Je lichaam zal niet minder zweten, maar het zal zeker helpen om de geur en natheid te verminderen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat anti-transpirant deodorant veel beter zijn werk kan doen.
2. Let op persoonlijke hygiëne
Het advies is om dagelijks de oksels te wassen of zelfs een aantal keer per dag bij extremere gevallen. Douche minimaal dagelijks en gebruik een washandje met wat pH-neutrale zeep om een optimaal effect te hebben tegen zweetoksels.
3. Fibershirts om zweetoksels tegen te gaan
Naast het feit dat algemene kledingkeuze immens belangrijk is, zijn er ook T-shirts die specifiek gemaakt zijn om zweetoksels tegen te gaan. Dit soort shirts noemen we fibershirts. Deze fibershirts hebben okselpads, bestaande uit drie lagen. De middelste laag is waterbestendig en zorgt ervoor dat zweet niet zichtbaar wordt aan de buitenkant van je shirt. Daarnaast zijn deze shirts gemaakt van organische microvezels, die een super absorberende functie hebben. Een fibershirt is een must-have voor iedereen die veel zweet en comfortabel de dag door wil komen.
4. Anti-transpirant
Anti-transpirant maskeert niet alleen de zweetgeur, maar draagt ook actief bij aan het voorkomen van zweet, in tegenstelling tot normale deodorant die slechts maskeert. Indien je het okselhaar geschoren hebt, zal de anti-transpirant een veel sterker effect hebben. Hierbij raden we aan om de anti-transpirant te gebruiken nadat je gedoucht hebt en de huid volledig is opgedroogd.
5. Draag schone, frisse kleding
Naast het advies om een fibershirt te gebruiken, is het natuurlijk wel zo fris om iedere dag schone, gewassen kleding te dragen. Zo voorkom je dat zweet in je kleding gaat zitten. Men zweet ook sneller naarmate ze kleding dragen waarin al is gezweet en de geur is vaak sterker.
6. Zweetoksels door stress
Stress is één van de grootste oorzaken van zweten. En dat maakt het gelijk ingewikkeld, want iedereen ervaart op dagelijkse basis stress. Gun jezelf die cruciale rustmomenten en doe datgene wat jou ontspant. Dat kan van alles zijn zoals yoga, lezen, wandelen, gamen, etc.
7. Let op je dieet
Het is geen verrassing dat je eetpatroon kan leiden tot zweetoksels of over het algemeen meer zweten. De invloed van cafeïne, alcohol en fastfood is groter dan men denkt. Daarnaast is pittig eten, logischer wijze, ook een ware trigger voor zweetoksels. Let er dus op dat je veelal bewerkte voedingsmiddelen(koekjes, chips, etc.) vermijd en juist meer makkelijk verteerbaar voedsel(yoghurt, bananen, granen) in je lichaam stopt.
8. Draag luchtige kleding
Wijde, luchtige kleding zorgt voor ventilatie en helpt om zweetoksels te voorkomen. Kleding die strak zit of simpelweg weinig lucht doorlaat, zorgt er al snel voor dat je flink gaat zweten.
9. Draag de juiste kleding
Naast het feit dat wijde kleding ontzettend helpt, werkt het vaak ook om de juiste stoffen te dragen. Synthetische stoffen zoals polyester en nylon zorgen ervoor dat zweet sneller ontstaat en wordt vastgehouden. Stoffen zoals katoen en linnen hebben juist het tegenovergestelde effect en zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van zweetoksels. Het is ook nog eens minder zichtbaar.
10. Natuurlijke oplossingen tegen zweetoksels
Uiteraard bestaan er ook natuurlijke middelen om zweten en zweetoksels tegen te gaan. Denk hierbij aan allerlei kruidenextracten, oliën, voedingssupplementen, drankjes en dingen uit de keukenkast die een verrassend goed effect schijnen te hebben. Hier kun je meer lezen over deze natuurlijke middelen.
0 opmerkingen