Overmatig Zweten: Wat kan ik er tegen doen?

Overmatig Zweten: Wat kan ik er tegen doen?

Zweetoksels voorkomen

Het overmatig zweten onder de oksels is een vervelend probleem dat leidt tot vlekken in je kleding, een onaangename lichaamsgeur en in sommige gevallen zelfs angst en sociaal isolement. Maar wat is de oorzaak eigenlijk van (extreme) zweetoksels en wat kun je er aan doen? Je leest er alles over in deze blog.

Ben je opzoek naar een aantal goede tips tegen zweten? Klik dan hier!

zweetplek

 

Waarom zweten we?

Het verdampen van zweet van het huidoppervlak koelt het lichaam en helpt je om je lichaamstemperatuur te reguleren. Je zenuwstelsel vertelt aan je zweetklieren hoeveel zweet er geproduceerd moet worden afhankelijk van je lichaamstemperatuur. Vanaf de puberteit beginnen zogenaamde apocriene klieren vooral in de oksel en de lies een soort olieachtig zweet af te scheiden dat begint te stinken zodra het in contact komt met de bacteriën die op de huid leven. Bij mensen die last hebben van overmatig zweten (ook wel hyperhidrosis genoemd) zijn de zweetklieren overmatig actief.

Goed, we zweten dus om af te koelen maar er zijn verschillende redenen waarom je lichaam begint te zweten:

Lichaamsbeweging en verhitting

In de hypothalamus in de hersenen wordt de kerntemperatuur en de huidtemperatuur van het lichaam gecontroleerd. Als je een sport of ander soort lichaamsbeweging aan het uitoefenen bent of in de zon zit, warmt je lichaam op. Je hypothalamus vertelt vervolgens via je zenuwstelsel aan je zweetklieren dat deze aan de slag moeten. Je begint vervolgens te zweten zodat je jouw lichaamstemperatuur kan laten dalen.

Stress

Emoties en stress hebben ook als resultaat dat je begint te zweten. Dit komt doordat je hypothalamus naast je lichaamstemperatuur ook je zogenaamde vecht-of-vlucht reactie als gevolg van externe factoren controleert. Wat dit betekent? Lang geleden, toen we als mensheid nog veel gevaren te verduren hadden, was dit systeem van levensbelang. Op het moment dat jij je in een levensbedreigende situatie bevond nam de hypothalamus het feitelijk van je eigen bewustzijn over. Je stofwisseling werd opgepompt zodat je spieren extra energie krijgen en je snel kan vluchten (of vechten dus). Daarnaast begon je ook te zweten.

Tegenwoordig bevinden we ons (gelukkig) niet meer zo vaak in levensbedreigende situaties. Maar als je een belangrijke presentatie moet geven op het werk dan treedt nog steeds hetzelfde vecht of vlucht systeem in werking als gevolg van de emotionele stress die je dan ervaart. Het gevolg? Klotsende oksels, vochtige handen en zweetpareltjes op je voorhoofd.

Caffeine

De cafeïne uit je koffie, thee, energiedrankjes en zelfs in chocola heeft een krachtig effect op je zenuwstelsel. Hierdoor worden je zweetklieren geactiveerd. Drink je veel koffie en heb je last van overmatig zweten? Dan kan het slim zijn om wat te minderen.

Medische redenen

Naast externe factoren zijn er ook medische redenen waarom je last kan hebben van (overmatig) zweten. Verstoringen in je hormoonhuishouding zoals in de menopauze voorkomt kan een oorzaak zijn. Maar ook de hoge progesteron waarden tijdens een zwangerschap laten de lichaamstemperatuur rijzen met overmatig zweten als gevolg. Ook een overactieve schildklier heeft veel zweten als een van de vele gevolgen.

Hoe voorkom je zweetoksels?

Zweten is dus een heel natuurlijke reactie van het menselijk lichaam. Een beetje okselzweet wordt door de gemiddelde persoon dan ook echt niet als een probleem ervaren. Maar als overmatig zweten je zelfvertrouwen schaadt of zelfs voor problemen zorgt op je werk dan is het tijd om actie te ondernemen.


De meest eenvoudige en goedkope manier om zichtbare zweetoksels te voorkomen is door ze te verbergen. Je hoeft je dan nooit meer zorgen te maken of iemand die donkere plek onder je armen heeft gezien. De shirts die aangeboden worden op Fibershirts.nl zijn niet alleen stijlvol en comfortabel, maar ze garanderen ook dat zweetplekken nooit meer te zien zullen zijn! Door een speciale pad gemaakt van waterbestendig materiaal wordt het zweet geleidelijk afgevoerd via de lucht en heb je nooit meer zweetplekken onder je armen. En omdat de anti zweet shirts ook nog eens antibatciereel zijn is het ook gedaan met de vervelende zweetgeur.


Heeft het gebruiken van een anti zweet shirt geen nadelen? Er wordt toch wel eens gezegd dat het goed is om gifstoffen uit te zweten? Nee, dit is een helaas erg populair broodje aap verhaal. Zweet bestaat voor 99 procent uit water en verder uit kleine hoeveelheden zout, proteïnen, koolhydraten en urea. Je nieren en lever zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor het detoxen van je lichaam. Dat zijn dus niet je zweetklieren. Een anti zweet shirt dragen is dus volstrekt veilig, gezond en onschuldig. Het zal je vooral helpen om je vrijer en zekerder te voelen in het dagelijks leven.

Wie wil dat nou niet?

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS