Minder zweten door anders te eten

Minder zweten door anders te eten

 

Zit je in een Indiaas restaurant van je favoriete curry te smullen en breek het zweet je uit? Dat is niet zo vreemd. Als je om je heen kijkt zul je zien dat ook andere gasten het zweet op hun voorhoofd hebben staan. Wat jij daar ervaart en met eigen ogen ziet is dat voeding invloed heeft op hoeveel je zweet. En dat geldt niet alleen voor pittig eten: ook andere voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je meer (of juist minder) gaat zweten. Als je veel zweet is het dus de moeite waard je dieet eens kritisch onder de loep te nemen.


Feit of fabel?
Het klinkt misschien als een fabeltje, maar ook medische experts zijn het erover eens dat bepaalde voedigsmiddelen zweten kunnen veroorzaken. En daarvoor bestaan goede, wetenschappelijke verklaringen. In dit artikel vertellen we je niet alleen welke voedingsmiddelen zweten verergeren en juist verminderen, maar leggen we ook uit hoe dat komt. Zodat jij snapt wat die voedingsmiddelen met je lichaam doen en hoe ze jouw zweetproductie beïnvloeden.
Klik hier voor meer feiten en fabels over zweten vanuit wetenschappelijk perspectief.


Voedingsmiddelen waardoor je gaat zweten
Wanneer je eet, wordt een deel van de energie gebruikt om het voedsel te verteren. Hoeveel energie daarvoor nodig is verschilt per voedingsmiddel: sommige voedingsmiddelen zijn namelijk makkelijker te verteren dan andere. Voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn zorgen ervoor dat je lichaam harder moet werken, waardoor er meer lichaamswarmte vrijkomt. Dit wordt ook wel de thermische werking van voedsel genoemd. Wanneer je lichaamswarmte door het eten van die voedingsmiddelen oploopt, ga je automatisch meer zweten.

Van alle voedingsstoffen zijn proteïnen het lastigst te verteren. Het afbreken van proteïnen kost een heleboel energie en gaat dus gepaard met een verhoogde lichaamswarmte en zweetproductie. Misschien heb je wel eens gehoord van het fenomeen “meat sweat”, oftewel zweet door het eten van vlees? Dat zou wel eens echt kunnen bestaan – vlees bevat immers veel proteïnen.

Ook vette, bewerkte voedingsmiddelen zijn lastig te verteren en zorgen daardoor voor een piek in je lichaamswarmte. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten weinig vezels en enzymen die nodig zijn voor een gezonde spijsvertering. Daarbij bevatten ze vaak veel vet en je lichaam moet overuren draaien om dat af te breken. Kant-en-klaar maaltijden, fast food en frituur zijn dus uit den boze.

Het verteren van zoete, koolhydraatrijke voedingsmiddelen is ook een zware klus voor je lijf. Behalve dat je lichaam hard moet werken om suiker en koolydraten af te breken, zorgen ze ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. In reactie daarop kan je lichaam het hormoon insuline afgeven en dat kan weer leiden tot hypoglycemie. Eén van de symptomen daarvan is zweten. Wees dus voorzichtig met comfort foods zoals pasta en ijs.

Die lekkere Indiase curry zorgt er trouwens op een heel andere manier voor dat je gaat zweten. Pittige voedingssmiddelen zoals rode pepers bevatten een chemicalie dat capsaïcine heet. Dat stofje stimuleert de receptoren in de huid die normaal gesproken reageren op hitte. Daardoor denkt je centrale zenuwstelsel dat je het heet hebt en begint je lichaam te zweten. Capsaïcine houdt je lichaam dus als het ware voor de gek en overtuigt het ervan dat je het heet hebt, terwijl dat niet zo is.

Er wordt ook wel eens gezegd dat eten met een hoog zoutgehalte zorgt voor meer zweet, omdat je lichaam het teveel aan zout zou uitscheiden door meer te zweten. Maar voor deze theorie bestaat geen wetenschappelijk bewijs.


Wat kun je dan wel eten?
Om een piek in je lichaamswarmte en zweetproductie te voorkomen kun je het beste lichte, plantaardige maaltijden eten. Je helpt jouw lichaam een handje met voedingsmiddelen die makkelijk te verteren zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan groene bladgroenten, olijfolie, havermout, bananen en zoete aardappelen.

Als je veel zweet is het ook een aanrader om veel groenten en fruit met een hoog vochtgehalte te eten. Die zijn niet alleen licht verteerbaar, maar vullen bovendien het vocht dat je verliest door te zweten weer aan. Neem als tussendoortje bijvoorbeeld (water)meloen, druiven, paprika, komkommer of radijsjes.

Door te zweten verlies je naast vocht ook mineralen. Die zijn nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel, dat het zweten reguleert. Het is daarom belangrijk om die mineralen aan te vullen. Vooral magnesium is essentieel, want dat versterkt het vermogen van je lichaam om met dagelijkse stressoren om te gaan. En juist die stressoren zijn er vaak de oorzaak van dat je zweet. Je kunt zorgen voor een extra dosis magnesium door amandelen, pompoen, spinazie en sojabonen te eten.

Ook vitamine B helpt je lichaam beter te dealen met stress. Wanneer je stress ervaart, produceert je lichaam hormonen zoals cortisol en adenaline. Onder invloed van die hormonen ervaar je onder andere een verhoogde hartslag, ademhaling en zweetproductie. De vitamines B6, B9 en B12 helpen jouw zenuwstelsel stresshormonen te reguleren en zo zweet te verminderen. Je haalt vitamine B onder andere uit vis, bonen en linzen. Als je het lastig vindt om voldoende vitamine B binnen te krijgen, kun je ook een supplement nemen.


Drankjes die je beter kunt vermijden
Ben jij een fervente koffiedrinker van het type dat minimaal tien bakken koffie per dag wegdrinkt? Dan kun je die voortaan misschien maar beter laten staan. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je gaat zweten. Het heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en zorgt voor de aanmaak van adrenaline, wat de zweetklieren in werking zet.

Ook alcohol kan bij overmatig gebruik zweten veroorzaken. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten in je huid verwijden, waardoor je huid opwarmt en je meer gaat zweten. Als jij wel houdt van een stevige borrel, kan dat dus tot gevolg hebben dat je extra veel zweet.


Drankjes met een positief effect
Om goed gehydrateerd te blijven is het belangrijk voldoende water drinken. Wanneer je lichaam gehydrateerd is helpt dit je lichaamstemperatuur te reguleren. En wanneer je lichaamstemperatuur op peil is, hoeft je lichaam niet te zweten om het af te koelen.
Groene thee en kamillethee staan bekend om hun kalmerende effect op het zenuwstelsel. Een kop thee kan je helpen te ontspannen en zo zweet door stress verminderen. Let er wel even op dat je cafeïnevrije groene thee gebruikt.

Tarwegrassap is een natuurlijk detox-drankje dat gifstoffen in je bloed neutraliseert en verdunt. Het zit ook nog eens boordevol vitamine B zit – en je hebt hierboven al gelezen waarom dat belangrijk is. Een bijkomend voordeel is dat het de vieze geur van zweet vermindert.
Tomatensap heeft actieve ingrediënten die ervoor zorgen dat je poriën samentrekken en chronisch zweten vermindert. Om dat effect te bereiken, moet je zo’n twee glazen tomatensap per dag drinken.


Voeding en zweetgeurtjes
Sommige voedingsmiddelen zorgen er niet voor dat je meer gaat zweten, maar wel dat je zweet anders gaat ruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor ui en knoflook. Zowel ui als knoflook bevat het chemicalie allicine, dat door je lichaam wordt omgezet in een zwavelverbinding. Dit geeft je adem en zweet een specifieke geur. Geen goed idee voorafgaand aan een intieme date.


Alles op een rijtje
Samenvattend kun je de volgende voedinsgmiddelen en drankjes het beste vermijden:
  • Voedingsmiddelen die veel proteïnen bevatten, zoals rood vlees, kip en eieren
  • Vette en bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaar maaltijden, fast food en gefrituurde snacks
  • Zoete en koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals pasta, (wit) brood, aardappelen en ijs
  • Pittige voedingsmiddelen, zoals rode pepers
  • Ui en knoflook
  • Cafeïnehoudende drankjes, zoals koffie, thee en energydrink
  • Alcoholische drankjes
Dit zijn alle ‘goede’ voedingsmiddelen en drankjes nog een keer op een rijtje:
  • Licht verteerbare, plantaardige voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, olijfolie, havermout, bananen en zoete aardappelen
  • Groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals (water)meloen, druiven, paprika, komkommer of radijsjes
  • Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten, zoals amandelen, pompoen, spinazie en sojabonen
  • Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B, zoals vis, bonen, linzen en zaden
  • Water
  • Groene thee en kamillethee
  • Tarwegrassap
  • Tomatensap
Wil jij bereiken dat minder zweet je lichaam verlaat? Kijk dan eerst eens goed naar wat je erin stopt. Aanpassingen in je dieet kunnen meer doen dan je denkt. In de tussentijd kun je zweetplekken voorkomen door een anti zweet shirt van Fibershirts te dragen.

 

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS