Met deze kledingtips voorkom je zweetplekken

Met deze kledingtips voorkom je zweetplekken

 

Als jij veel waarde hecht aan je uiterlijk en er altijd tiptop uitziet, zijn zweetplekken op je perfect gestylede outfit een regelrechte nachtmerrie. Maar ook als je geen modebewust typje bent, wil je er fris en verzorgd uitzien. Zweetplekken op je shirt helpen daar niet bij. Wanneer je je druk maakt over zweetplekken, heeft dat bovendien een negatief effect op je zelfvertrouwen.

En wanneer je minder zelfvertrouwen uitstraalt, kan dat je succes op allerlei vlakken – zakelijk en privé – in de weg staan. Om optimaal te presteren en het beste uit iedere dag te halen, is het belangrijk om kleding te dragen waar jij je comfortabel en zelfverzekerd in voelt. Met deze kledingadviezen geef je zweet geen kans.



Natuurlijke versus synthetische materialen
Om zweetplekken te voorkomen zul je de labels van de kleding die je aanschaft moeten checken. Het is namelijk essentieel te kiezen voor kleding van de juiste materialen. Als je veel zweet kun je beter kiezen voor natuurlijke dan synthetische materialen. Dat heeft alles te maken met de eigenschappen van de materialen.

Natuurlijke materialen zijn ademend. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien contraproductief, maar niets is minder waar.

Synthetische stoffen zijn vochtafstotend. Dit betekent dat zweet van het lichaam wordt afgeduwd, naar de buitenkant van de kleding. Daar kan het sneller verdampen. Het voordeel is dan ook dat het lichaam beter droog blijft. Dit is de reden dat veel sportkleding gemaakt is van synthetische stoffen.

Toch zijn synthetische stoffen verre van ideaal wanneer je veel zweet. Wanneer je een vochtafstotend ondershirt draagt, wordt het zweet dat is afgestoten alsnog zichtbaar op je bovenkleding. Daarnaast zijn synthetische materialen niet ademend, waardoor het zweet dat op je lichaam achterblijft als het ware gevangen zit onder je kleding.

Maar het allergrootste nadeel is dat synthetische materialen zweetgeur vasthouden en snel gaan stinken. Dat komt doordat zweet niet alleen bestaat uit water, maar ook uit een olie-achtige substantie. Vochtafstotende materialen kunnen deze substantie niet afstoten of absorberen, waardoor die in de stof doordringt. De stof wordt zo een broednest voor bacteria die een vieze zweetgeur veroorzaken. 
Kortom: behalve voor sportkleding, kun je synthetische stoffen beter links laten liggen. Natuurlijke materialen, die ademend en absorberend zijn, zijn beter in staat om zweet af te voeren en zweetgeurtjes te voorkomen.



De beste natuurlijke materialen
Naar welke materialen moet je dan uitkijken bij het shoppen voor nieuwe kleren? Dit zijn de kampioenen onder de natuurlijke materialen als het gaat om zweetpreventie:
  • Katoen is één van de meeste ademende materialen. De luchtdoorlatende kwaliteit zorgt ervoor dat zweterige lichaamsdelen snel afkoelen en opdrogen. Katoen gaat daarnaast lang mee en is op hete temperatuur te wassen. Doordat het vocht vasthoudt, ontstaan er wel makkelijk zweetplekken – houd hier rekening mee bij de kleurkeuze (lees verder voor kleurenadvies).
  • Bamboe is niet alleen ademend, maar van nature ook nog eens waterafstotend. Het beschikt bovendien over antibacteriële eigenschappen om zweetgeurtjes tegen te gaan. Bamboe is een lichtgewicht stof met een zachte structuur, die je het hele jaar door kunt dragen. Het enige nadeel is in feite dat het duurder is dan andere natuurlijke materialen.
  • Merino wol is één van de beste waterafstotende materialen op de markt – en dat terwijl het een natuurlijk product is. Het is een ademende stof, die lekker warm is in de winter maar tegenwoordig ook gebruikt wordt voor lichtgewicht kleding. De stof is wel kwetsbaar, heeft speciale wasvoorschriften en slijt vrij snel.
  • Linnen is een grof geweven stof die superademend en -absorberend is. Een fijne bijkomstigheid is dat het snel droogt. Linnen heeft een hoge kwaliteit, gaat meestal lang mee en vraagt weinig onderhoud. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen: het is nogal kreukelgevoelig.
  • Hennep is van nature antibacterieel en extreem sterk: tot wel drie keer sterker dan katoen. Je kan het bovendien met een gerust hart dragen, want de kweek ervan is duurzaam doordat het gewas weinig water nodig heeft om te groeien.

 

Materialen om te vermijden
Welke materialen kun je beter uit je garderobe weren als je toch al snel zweet? De volgende materialen zijn een no-go:

  • Polyester heeft een hoop voordelen: het is slijtvrij, kreukvrij, koel en goedkoop. Maar dat weegt niet op tegen het grootste nadeel: het is waterafstotend en absorbeert geen druppeltje zweet. In een polyester shirt kan zweet geen kant op en drijf je al gauw in het zweet.
  • Viscose is een lichtgewicht stof die geen hitte vasthoudt en daarom ideaal lijkt voor zweterige omstandigheden. Maar vergis je niet: viscose is synthetisch en waterafstotend, net als polyester. Ook viscose zorgt er dus voor dat zweet zich ophoopt onder je kleding.
  • Acryl en nylon worden veel gebruikt in sportkleding omdat ze sterk waterafstotend en sneldrogend zijn. Maar tegelijk zijn deze materialen de minst ademende materialen die er bestaan. Oftewel: niet geschikt voor zware zweters.
  • Denim is een zware, niet-ademende stof, die in combinatie met zweet irritatie kan veroorzaken. Hoe gehecht je ook bent aan je favoriete jeans, bij warm weer kan je die beter in de kast laten liggen. Als je toch voor de denim-look wilt gaan, is chambray een goede vervanger.
  • Hoewel katoen superabsorberend is, geldt voor een mix van katoen en spandex of lycra het tegenovergestelde. Die combinatie verstikt je huid en houdt hitte en vocht vast – vooral bij strakke kledingstukken zoals leggings.

 

Strategisch een kleur kiezen
Ook als je kleding van kwalitatief goede, natuurlijke materialen draagt, zijn zweetplekken niet 100% te voorkomen. Maar dat betekent niet dat iedereen ze hoeft te zien. Door de juiste kleuren te kiezen beperk je de zichtbaarheid van zweetplekken, zodat ze minder opvallen.

Hele lichte en hele donkere kleuren verbergen zweetplekken het beste. De meest veilige keuzes zijn dus wit en zwart. Maar ook kleuren die daar dichtbij liggen – zoals poederroze, marineblauw an antraciet – doen het goed. Stoffen met patroontjes zijn ook goed in staat zweetplekken te verhullen.

Op pastelkleuren en felle kleuren zijn zweetvlekken juist duidelijk zichtbaar. Ook grijs kan je maar beter vermijden als je je zweetplekken niet aan de hele wereld wilt showen.



Zweetbestendige ondershirts
Je kunt zweetplekken dus minimaliseren door de juiste stoffen en kleuren te kiezen. Maar er is nog een andere strategie, waarmee je zweetplekken zelfs helemaal voorkomt. Dat is het dragen van een speciaal ontworpen ondershirt tegen zweetplekken.

Hoe het werkt? De meeste zweetbestendige ondershirts hebben ingenaaide okselpads, die voorkomen dat zweet de buitenkant van het shirt bereikt. De okselpads van Fibershirts bestaan uit drie lagen: een zachte laag die comfortabel op de huid gedragen wordt; een absorberende laag die het zweet opvangt; en een waterdichte laag die voorkomt dat het zweet te zien is.

Met het materiaal zit het ook wel goed. Fibershirts zijn gemaakt van 95% organische Micro-Vezels uit duurzaam beukenhout. Dit materiaal is 75% meer absorberend dan normaal katoen. De shirts hebben bovendien een ‘slim fit’ pasvorm, die ervoor zorgt dat ze goed aansluiten en onzichtbaar zijn onder een overhemd.


Het dragen van een zweetbestendig ondershirt heeft een aantal voordelen:
  • Doordat zweet de buitenkant van het shirt niet bereikt, is je bovenkleding beschermd. Dat betekent dat je dure pakken geen zweetgeur opnemen en langer meegaan.
  • Gewone, goedkope ondershirts gaan vaak maar een paar keer mee voordat je ze moet vervangen, omdat er een zweetgeur in blijft hangen of er gele zweetvlekken in verschijnen. Een zweetbestendig ondershirt is misschien iets duurder, maar gaat ook veel langer mee. Het is dus een investering die zich op termijn terugbetaalt.
  • Je bespaart met de aanschaf van een zweetbestendig ondershirt op de kosten van speciale antiperspiranten en wasmiddelen. Je kunt ze gewoon op normale temperatuur wassen.
  • Doordat je gegarandeerd geen zweetplekken krijgt, hoef je niet meer druk te maken om zweet. Voorbij zijn de dagen waarin je zenuwachtig een blik naar je oksels werpt om te zien of de contouren van een zweetplek zich al aftekenen.
  • Wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over zweet ga je zelfverzekerder door het leven. Zelfs stressvolle situaties waarin je veel zweet, kun je vol zelfvertrouwen aangaan. Die zelfverzekerde uitstraling zal andere mensen zeker niet ontgaan: je maakt gelijk een goede indruk.
Als je snel last hebt van zweetplekken, betekent dit niet dat je iedere dag in een saai wit of zwart shirt gekleed moet gaan. Wanneer je strateisch shopt, kan ook jij er elke dag fris én stijlvol uitzien. Met de juiste garderobe zijn zorgen over zweetplekken verleden tijd en kun jij je aandacht richten op dingen die echt belangrijk zijn.


Wil je weten wat je nog meer kunt doen om zweten tegen te gaan? Klik hier voor meer tips tegen zweten. 


 

0 opmerkingen

Plaats een opmerking

Alle opmerkingen worden binnen 24 uur beoordeeld

Purchase options
Select a purchase option to pre order this product
Countdown header
Countdown message


DAYS
:
HRS
:
MINS
:
SECS